پرسش :

جنینی که به طریق شرعی تکوّن یافته، از رحم زن‏ِ صاحب تخمک خارج شده و به رحم زن ‏دیگری منتقل شده است و پس از گذشتن مدت حمل، از رحم زن دوم متولد شده از نظر ارث و ‏محرمیت و دیگر احکام شرعی با هر یک از آن دو زن چه رابطه‌ای دارد؟


پاسخ :
آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (ره)
«ملحق به صاحب نطفه است و احتیاط در صاحب رحم به تناسب هر مورد، ترک نشود. 1383/06/07»
 
آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
«در فرض سوال تمام آثار و روابط شرعی بین او و زن اوّل برقرار است و زن دوم هیچ نسبتی با آن فرزند ندارد و آثار و روابط شرعی بین آن دو جاری نمی‌شود والله‌العالم. 9 جمادی‌الاول 1425 ه.ق»
 
آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)
«هر دو زن مادر او محسوب می‌شوند. آن زن که صاحب تخمک است مادر حقیقی و دیگری که صاحب رحم است در حکم مادر او است و تمام احکام مادر و فرزندی بین آنها وجود دارد. اما در مورد ارث باید با ورثه دیگر مصالحه کنند. 1383/04/01»
 
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«فرزند مذکور متعلق به زن اول است و از او ارث می‌برد همان‌گونه که آن زن از آن ارث می‌برد و تمام احکام فرزند را دارد ولی بر زن دوم فقط محرم می‌باشد. 1383/04/04»
«منظور این است که زن صاحب تخمک و مرد صاحب نطفه پدر و مادر او هستند و احکام ارث در میان آنها جاری می‌شود هرچند نسبت به زن دوم نیز محرم می‌باشد. همیشه موفق باشید.1383/6/23»
 
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«به نظر اینجانب فرزند مذکور دو مادری است و احکام مادر و فرزند بین هر دو زن و فرزند جاری است، سهم مادر از ارث بین آن دو زن در فرض موت فرزند و حیات هر دوی آنها تنصیف می‌شود. 1383/04/04»
 
آیت الله العظمی حسین نوری همدانی
«در فرض سوال زن صاحب تخمک مادر جنین محسوب می‌شود و میان آن دو توارث و محرمیت به وجود می‌آید. 1383/04/04»
 
منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه